دل درد بچه ها را چگونه ریشه یابی و درمان کنیم؟

به گزارش رپید دانلود، دل درد بچه ها نه برای آن ها و نه برای والدین اصلا جالب نیست. وقتی فرزندتان با این درد دست و پنجه نرم می نماید، دچار استیصال و ناامیدی می شوید. دستگاه گوارش بچه ها را نمی توان با چند داروی آنتی اسید ساده درمان کرد. البته، این بدان معنا نیست که نمی توانید برای به دست آوردن آرامش کودک خود کاری کنید. در این مقاله، شایع ترین دلایل ناراحتی معده و راه های درمان دل درد بچه ها را می خوانید.

دل درد بچه ها را چگونه ریشه یابی و درمان کنیم؟

نشانه های ناراحتی معده در بچه ها

با اینکه نوزادان و بچه ها نمی توانند راجع به درد خود صحبت نمایند، راه های مؤثر و شگفت انگیزی برای نشان دادن درد خود دارند. والدین هوشیار می توانند نشانه های دل درد فرزندشان را از این راه ها به خوبی تشخیص دهند. برای تشخیص این مشکل، باید به علائم و نشانه هایی توجه کنید که عبارت اند از:

  • بیش از حد معمول گریه کردن؛
  • تف یا استفراغ کردن؛
  • امتناع از غذا خوردن؛
  • تجربه اختلالات خواب نو یا غیرعادی؛
  • اسهال یا یبوست داشتن؛
  • چهره اخمو و ناراحت داشتن؛
  • زبان بدن پرتنش داشتن مانند سفت شدن ماهیچه ها یا ناتوانی در ثابت ماندن در یک شرایط.

علل دل درد بچه ها چیست؟

درست مانند بزرگ سالان، برخی از مسائل باعث دل درد بچه ها می شوند. هر چند تشخیص قطعی این مسئله با پزشک متخصص اطفال است، برخی از علل شایع ترین دلایلی هستند که باعث دل درد بچه ها می شوند.

1. گاز معده

مقصر احتمالی دل درد در بچه ها معمولا یک مسئله بسیار ساده به نام گاز معده است. دستگاه گوارش کاملا نو کودک هنوز آب بندی نشده و عوامل مختلفی می توانند باعث ایجاد گاز معده او شوند. خوشبختانه، اگر چه ممکن است گاز معده کودک او را دچار بی خوابی های شبانه کند اما معمولا مضر نیست.

2. یبوست

در اوایل زندگی کودک شما، این طور به نظر می رسد که او یک کارخانه فراوری مدفوع است. گاهی اوقات، نوزاد تا 12 مرتبه در روز مدفوع می نماید. این اتفاق معمولا پس از چند هفته اول کمتر رخ می دهد. پس از آن، دوباره دفع مدفوع افزایش می یابد.

والدین و پرستاران نوزاد معمولا با برنامه مدفوع کردن کودک خود آشنا هستند. بنابراین، می توانند حساب نمایند که او به اندازه معمول دفع مدفوع داشته یا خیر. اگر این اتفاق به اندازه عادی رخ نداده، احتمالا دل درد کودک از یبوست است.

3. مواد تشکیل دهنده شیر خشک

همواره این امکان وجود دارد که مواد تشکیل دهنده شیر خشک نوزاد با دستگاه گوارش او سازگار نباشند. برخی از نوزادان نیز هنگام انتقال از شیر مادر به شیر خشک دچار ناراحتی معده می شوند.

4. آلرژی یا حساسیت

درصد کمی از بچه ها زیر 5 سال آلرژی غذایی دارند. اگر به نظر می رسد که فرزندتان بعد از صرف غذا بیش از حد بهانه گیر شده، احتمالا مشکل از رژیم غذایی اوست. سایر نشانه های آلرژی غذایی عبارت اند از:

  • استفراغ کردن؛
  • کهیر زدن؛
  • ورم کردن لب ها یا صورت؛
  • مسائل تنفسی؛
  • ضایعات پوستی.

حتی اگر کودک شما آلرژی غذایی نداشته باشد، ممکن است نسبت به غذاهای خاصی که باعث دل درد او می شوند حساسیت داشته باشد.

5. رفلاکس معده

همه نوزادان گاهی بالا می آورند اما در نوزادان مبتلا به بیماری رفلاکس معده به مری، بالا آوردن ممکن است با درست غذا نخوردن، احساس خفگی و دل درد همراه باشد. این مسائل به این دلیل اتفاق میفتند که اسید اضافی در معده به مری می رود. در نتیجه، نوزاد شما دچار دل درد و سوزش سر دل می گردد.

خواندنی ها

شیردوش برقی یا دستی؟ مقایسه ای جامع برای مادران تازه کار

6. شیر مادر

هیچ کسی نمی تواند منکر این موضوع گردد که شیر مادر برترین غذا برای نوزاد است. بااین حال، اگر نوزاد به چیزی در رژیم غذایی شما حساس باشد، ممکن است دچار دل درد گردد. غذاهای تند، لبنیات و کافئین از جمله مواردی هستند که ممکن است معده نوزاد را ناراحت نمایند.

7. داروها

دهان دروازه ورود به دستگاه گوارش است. بنابراین، هر چیزی از جمله داروهایی که فرزند شما به صورت خوراکی مصرف می نماید، ممکن است در نهایت، شکم او را از حالت طبیعی خارج کند. به عنوان مثال، برخی از مکمل های ویتامین دی خوراکی حاوی مواد افزودنی هستند که می توانند معده نوزاد را آزار دهند. برای به حداقل رساندن احتمال ابتلای کودک به دل درد، در پی قطره های ویتامین بدون مواد افزودنی یا مواد غیرضروری باشید.

روش هایی برای درمان دل درد بچه ها

ناراحتی معده بچه ها اغلب با استرس و نگرانی والدین همراه می گردد. خبر خوب این است که برای درمان دل درد بچه ها راه های بسیاری وجود دارد. شما هم اگر جزو آن دسته از والدین همواره نگران هستید می توانید این راه ها را امتحان کنید.

1. ماساژ دادن را امتحان کنید

سیستم گوارشی نوزاد شما هنوز بسیار نابالغ است اما شما می توانید به حرکت کردن چیزها در آن یاری کنید. ماساژ دادن راهی استثنایی و طبیعی برای درمان دل درد بچه ها است. با فشاری میانه حدود 15 دقیقه صورت، شکم و اندام های نوزاد را ماساژ دهید. متخصصان اطفال ماساژ نوزاد را منع نکرده اند.

2. حرکت دوچرخه را انجام دهید

یکی دیگر از تکنیک های درمان دل درد بچه ها، نرمش دادن پاهای آن ها است. می توانید برای یاری به دفع گاز معده، پاهای نوزاد را خم کنید و زانوهای او را به سمت شکمش ببرید. حرکت ساده دوچرخه باعث می گردد که گاز محبوس شده در روده نوزاد راه خود را پیدا کند و دل درد او تسکین یابد.

3. شیر خشک با فرمول مناسب را پیدا کنید

اگر فرزند شما با شیر خشک تغذیه می گردد و به طور منظم علائم ناراحتی معده را در او می بینید، ممکن است مشکل از شیر خشک او باشد. بهتر است برای او شیر خشکی را پیدا کنید که هضم آسانی دارد. برای نوزادانی که دچار گاز معده می شوند، مدفوع سفت یا خمیری دارند یا شیر خشک باعث ناراحتی گوارشی آن ها می گردد، شیر خشکی بهتر است که پروتئین های آن قبلا تا حدی تجزیه شده اند. به این ترتیب، هضم شیر خشک برای نوزاد ساده تر خواهد بود.

شیر خشک با این ویژگی ها اغلب به عنوان شیر خشک ملایم شناخته می گردد و نسبت به شیر خشک های معمولی لاکتوز کمتری دارد. برای برخی از نوزادان، شیر خشک حاوی پروبیوتیک نیز مفید است چون برخی از تحقیقات نشان می دهند که پروبیوتیک ها می توانند به هضم غذاها یاری نمایند. برای نوزادان بدغذا معمولا این مدل شیر خشک ایمن تر است. از قلم نیاندازید که برای تعویض شیر خشک نوزاد باید با پزشک اطفال خود مشورت کنید.

4. به نحوه شیر خوردن نوزاد دقت کنید

چه نوزاد را با شیشه شیر تغذیه می کنید و چه او شیر مادر می خورد، باید از درست غذا خوردن او مطمئن شوید. هنگام شیر خوردن او دقت کنید که سر شیشه شیر یا پستان مادر به خوبی در دهان او قرار گرفته باشد و هوای اضافی وارد دهان او نمی گردد. اگر روش درست شیر دادن به نوزاد را نمی دانید، بهتر است که از یک متخصص شیردهی نوزاد یاری بخواهید.

5. شیردهی نوزاد را کنترل کنید

بیش از حد شیر دادن به نوزاد می تواند باعث جمع شدن گاز در معده و دل درد او گردد. این کار باعث می گردد که کودک غذای بیش از اندازه بخورد یا هوای زیادی را ببلعد. در هر دو حالت نیز دل درد کمترین اتفاقی است که رخ می دهد.

هنگام شیر دادن به نوزاد، مطمئن شوید که یک سینه کاملا از شیر تخلیه شده است. سپس، به او از سینه دیگر شیر بدهید. برای یاد گرفتن روش صحیح این کار می توانید از یک متخصص شیردهی یاری بگیرید.

خواندنی ها

اضافه وزن بچه ها چقدر مهم است و برای کنترل آن چه باید کرد؟

6. به نوزاد بیش از حد شیر ندهید

نوزادانی که شیر مادر می خورند، پس از سیر شدن دهان خود را باز می نمایند اما تشخیص سیر شدن نوزادانی که با شیر خشک تغذیه می شوند کار ساده ای نیست. معده کودک به اندازه مشت او است. بنابراین، هر بار باید به او اندازه کمی شیر بدهید. بهتر است به جای اینکه نوزاد هر چهار ساعت یک بار با اندازه زیادی شیر تغذیه گردد، هر دو ساعت یک بار اندازه کمی شیر بخورد. اگر موقع شیر خوردن نوزاد آب از دهان او خارج می گردد، باید شیر دادن به او را متوقف کنید و بقیه شیر را در نوبت بعدی به او بدهید.

7. سعی کنید موقع شیر خوردن حواس نوزاد پرت نگردد

تمرکز نوزاد در طول شیردهی می تواند به پیشگیری از دل درد او یاری کند. از وقفه ها، صداهای ناگهانی، تاباندن نورهای بیش از حد روشن و سایر عوامل حواس پرتی نوزاد اجتناب کنید و موقع غذا خوردن او فضا را آرام، بی سر و صدا و ساکت کنید. اگر نوزاد بی اشتها نباشد به احتمال زیاد هنگام غذا خوردن آرام خواهد بود. کارشناسان توصیه می نمایند که به جای زمان بندی تغذیه نوزاد، به نشانه های گرسنگی او توجه کنید.

8. نوزاد را وادار به آروغ زدن در موقعیت های مختلف کنید

اگر یک حالت آروغ زدن نمی تواند دل درد کودک شما را درمان کند، روش دیگری را امتحان کنید. خواباندن نوزاد روی شکم روی پاهای خود و ضربه زدن به پشت او، نگه داشتن کودک با دستی روی سینه اش درست زیر گردن و خم کردن او به جلو در حالت نشسته و بغل کردن نوزاد و قرار دادن سر او روی شانه ها راه هایی برای تحریک نوزاد به آروغ زدن هستند.

9. شیر دادن نوزاد را در فواصل زمانی انجام دهید

استراحت مکرر و آروغ زدن نوزاد در زمان شیر خوردن به هضم غذا یاری می نماید. حداقل هر سه تا پنج دقیق بعد از هر 56 تا 85 گرم شیر خوردن با شیشه شیر باعث کند شدن جریان آب دهان کودک و کاهش اندازه هوایی که وارد دهان او می گردد خواهد شد. هنگام شیر دادن نوزاد به وسیله سینه مادر نیز بهتر است موقع تعویض سینه او را به آروغ زدن وادار کنید.

10. از حمام آب گرم یا حوله گرم بهره ببرید

کمی گرما می تواند ناراحتی معده نوزاد را کاهش دهد. یک حوله گرم یا حمام آب گرم گاهی اوقات به نوزاد یاری می نماید تا آرام گردد و روده هایش حرکت نمایند. فقط باید مطمئن شوید که حوله یا آب خیلی گرم نیست. بعلاوه، برای درمان دل درد بچه ها می توانید پوشک یا کمربند او را پس از حمام کمی شب ببندید تا راحت باشد.

11. کودک را به حالت عمودی دربیاورید

اجازه بدهید تا گرانش کار خود را برای تغذیه نوزاد در زاویه مناسب انجام دهد. به نوزاد در حالت دراز کشیده شیر ندهید. موقع شیر دادن او را به حالت نیم خیز یا عمودی دربیاورید. بلافاصله پس از غذا خوردن هم او را روی زمین نخوابانید. برای اطمینان از هضم صحیح غذا، بهتر است نوزاد به مدت 20 تا 30 دقیقه در حالت عمودی و نشسته باشد.

12. به رژیم غذایی خود توجه کنید

اگر نوزاد از شیر مادر تغذیه می نماید، مادر باید به رژیم غذایی خود توجه داشته باشد. لبنیات عاملی رایج برای ناراحتی معده نوزادان است. میوه ها، سبزیجات سبز به ویژه کلم بروکلی و کلم بروکسل و سیر نیز ممکن است سبب دل درد نوزاد شوند. برای درمان دل درد بچه ها شیرخوار بهتر است که هر بار یک غذای مشکوک را از رژیم غذایی خود حذف کنید. هر بار به مدت یک هفته این کار را انجام دهید تا متوجه تفاوت در درمان او شوید.

13. شیشه شیر مناسب را انتخاب کنید

کارشناسان توصیه می نمایند که از شیشه شیر مناسب بهره ببرید. این شیشه شیر باید طوری طراحی شده باشد که اندازه هوای دریافتی کودک به وسیله دهان را محدود کند. باید موقع شیر خوردن نوزاد با این شیشه شیر، سر آن را حرکت دهید تا جریان شیر آهسته تر گردد. اگر جریان حرکت شیر بسیار سریع باشد، نوزاد هوای اضافی را می بلعد و این هوا وارد معده او می گردد.

14. برای مدتی نوزاد را روی شکم بخوابانید

خواباندن نوزاد روی شکم باعث می گردد که عضلات سر و گردن او تقویت شوند. علاوه براین، مهارت های حرکتی او تقویت می شوند. این کار به معده فشار وارد می نماید و گاهی اوقات در درمان دل درد بچه ها مؤثر است. البته، باید توجه داشته باشید که هرگز نباید نوزاد را برای مدت طولانی روی شکم خواباند. این کار خطر ابتلا به سندرم مرگ ناگهانی نوزاد (SIDS) را افزایش می دهد.

15. تغذیه کودک را با مواد غذایی مختلف انجام دهید

آغاز تغذیه کودک با مواد غذایی جامد ممکن است باعث ایجاد شوک در او گردد. برخی از بچه ها پس از تغذیه با مواد غذایی جامد دچار یبوست می شوند. اگر چنین اتفاقی رخ داد، به جای غلات برنج و موز از بلغور جو دوسر بهره ببرید.

16. پروبیوتیک ها را به رژیم غذایی کودک اضافه کنید

باکتری های روده نوزادان هنوز کاملا رشد نکرده اند. همین اتفاق می تواند ناراحتی معده آن ها را افزایش دهد. برخی از انواع شیر خشک حاوی پروبیوتیک هستند. پروبیوتیک ها به صورت قطره یا پودر خوراکی نیز به فروش می رسند. البته، پیش از امتحان کردن این مکمل ها بهتر است که با پزشک اطفال خود مشورت کنید.

17. برترین زمان برای مراجعه به پزشک را بدانید

گاهی اوقات، ناراحتی معده نوزاد که با گریه بیش از حد او تعیین می گردد، دلیل مهمی ندارد. برخی از این ناراحتی ها به دلیل مسائلی مانند یبوست رخ می دهند و خود به خود رفع می شوند. اگر راه چاره های ساده ای که شرح دادیم کارساز نبودند یا هنوز دل درد کودک درمان نشده، باید او را نزد پزشک متخصص اطفال ببرید.

برخی از نشانه هایی که همراه با دل درد دیده می شوند و به درمان پزشکی احتیاج دارند عبارت اند از:

  • احساس درد نوزاد در حین یا بعد از شیر خوردن؛
  • امتناع مداوم از شیر خوردن؛
  • استفراغ خونی یا مایع سبز یا زرد؛
  • رشد ضعیف کودک؛
  • مسائل تنفسی؛
  • احساس خفگی.

وجود نشانه های به معنای احتیاج به درمان دل درد بچه ها به وسیله پزشک متخصص است.

کلام آخر

ناراحتی معده یکی از دلایل اصلی بی قراری نوزادان و بچه ها کم سن و سال است. برای درمان دل درد بچه ها باید دلیل آن را تشخیص داد. پس از شناسایی دلیل این اتفاق می توان به یکی از روش هایی که شرح دادیم، بچه ها را تسکین داد.

منبع: Parents

منبع: دیجیکالا مگ
انتشار: 19 اسفند 1403 بروزرسانی: 19 اسفند 1403 گردآورنده: rapidownload.ir شناسه مطلب: 1742

به "دل درد بچه ها را چگونه ریشه یابی و درمان کنیم؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "دل درد بچه ها را چگونه ریشه یابی و درمان کنیم؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید